Práca s webovou stránkou

12.03.2014 11:42

Každým rokom sa školy modernizujú, čím ďalej sa kladie väčší dôraz na učiteľa, na žiakov a ich schopnosti s prácou s počítačom, internetom, IKT zariadeniami (t.j. dataprojektor, interaktívna tabuľa) a ovládať aspoň základy práce s programami balíčka Microsoft Office (Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint a iné). 

S prácou s balíčkom Microsoft Office a všeobecne s počítačom sa nestretávame len na hodinách informatiky. Veľký dôraz na správne formátovanie, tvorbu štatistík, prezentácií, referátov atď. sa kladie aj na hodinách dejepisu, občianskej náuky, geografie, biológie, kde učiteľ požaduje od študenta aj správne vyhľadané informácie a uvedené zdroje. 

 

Táto webová stránka sa venuje téme Židovskej komunity vo Svätom Kríži nad Hronom, jej histórií a pamiatkam, ako súčasti regionálnych dejín. Webová stránka slúži učiteľom, študentom či žiakom ako dôveryhodný zdroj informácií k tejto téme. Okrem mnohých faktov, príbehov a článkov obsahuje aj aktivity, návrhy na projekty a referáty, poprípade ako priestor pre vyhľadávanie informácií k danej téme. 

Pre jednoduchšiu orientáciu na webovej stránke, kliknutím na rubriku Úvodná stránka, pod prezentáciou fotografií sa nachádza úvodný text, v ktorom sa nachádzajú potrebné informácie ku každej rubrike na stránke. 

Webová stránka je prehľadná, ku každému článku sú pridané štítky, ktoré ako kľúčové slová vás dokážu poslať na ďalšie texty a články, ktoré o danom fakte hovoria. 

Cieľmi tvorby webovej stránky, prečo sme sa ju rozhodli založiť sú:

  • Pomôcť učiteľom dejepisu (regionálnych dejín) rýchlejšie vyhľadať informácie, nájsť ponuku aktivít, ktoré by mohli využiť na hodine,
  • Ponúknuť študentom serióznu webovú stránku, s množstvom informácií, ktoré by mohli využiť pre tvorbu projektov,
  • Zdieľať informácie o aktuálnom stave cintorína a synagógy s verejnosťou aj na internete,
  • Získať prehľad o doposiaľ nadobudnutých informáciách a faktoch,
  • Poskytnúť príjemné čítanie pre milovníkov regionálnej histórie,
  • Poskytnúť informácie pre turistov, ktorí by mali záujem o návštevu turistického chodníčka na Šibeničný vrch.
Myslíme si, že hodina dejepisu v informatickej učebni za využitia počítačových sietí by mohla byť obzvlášť zaujímavá pokiaľ sa využije na prácu s internetom, hľadanie informácií na internete a aktivity spojené s tímovou prácou. 
 
Prajeme veľa nadobudnutých informácií, pútavého čítania a správnych riešení úloh, ktoré sme si pripravili!
 
Autorky